A kismadarak a fülünkbe súgták, hogy a TED franchise hamarosan megrendezésre kerülő magyarországi rendezvényén hatalmas kedvencünk (de nem tudományos témákban) Tasi István, az ÉRTEM oszlopos tagja lesz az egyik előadó, aki az állati ösztönök apropóján kreacionista felvilágosítást készül tartani.

Mivel a TED eddig remekül működött kreacionisták nélkül is (sőt, épp azért működött remekül, mert nem áltudományos marhaságokkal foglalkoztak), nyílt levélben fordulunk mind a magyar szervezőkhöz (igen, ezúton is csókoltatjuk a HVG-t), mind az amerikai brand tulajokhoz. Mivel borítékolható, hogy Tasiék olvasata az lesz, hogy a gonosz evilucionisták el akarják őt hallgattatni, íme a levél teljes szövege.

(UPDATE: közben a szervezők visszaírtak, hogy Tasi, közös megegyezéssel mégsem szerepel. Szóval happy end, és még valószínűleg mi sem kellettünk hozzá ;-).)

Kedves Szervezők!

Őszinte tisztelői vagyunk a TED kezdeményezésnek, amely elgondolkodtató és látványos ismeretterjesztő előadások révén méltán vált világszerte többezer ember számára megbízható információforrássá és ösztönző erővé.

Ezért döbbenten és csalódottan vettük tudomásul, hogy a Budapesten 2010. január 21-én megrendezésre kerülő TEDx Danubia elnevezésű rendezvény egyik előadója, Tasi István „A természet IQ-ja” címmel készül előadni.

A TEDx honlapja "elfogulatlan, üzleti, vallási vagy politikai céloktól mentes" programot ígér. Véleményünk szerint azonban ez az elv sérülni fog, ha Tasi István (Isvara Krisna dász), a védikus kreacionizmus szószólója, a magyar intelligens tervezés-mozgalom (ÉRTEM) frontembere, az említett címmel előadást tart.

Saját beszámolója alapjánTasi István az állati viselkedés témájáról kíván beszélni. Ez zavarba ejtő, tekintve, hogy Tasi István nem részesült az állati viselkedéssel kapcsolatos képzésben, nem végzett kutatásokat ezen a téren és egyetlen lektorált publikációhoz sem járult hozzá az etológia, vagy a tágabban vett biológia témakörében (sőt, ugyanez elmondható róla általában a természettudományokkal kapcsolatban).
Tasi úr előadásának címe megegyezik a Magyarországon 2002-ben kiadott (angol nyelvre 2009-ben lefordított) könyvének címével, amelyben amellett érvel, hogy az állati viselkedés bizonyos aspektusai olyannyira bonyolultak, hogy a természetes szelekció általi evolúció nem adhat valószínű magyarázatot létrejöttükre. A könyv a krisnás teremtéstörténetet „elfogadható, logikus” magyarázatként kínálja[1] olyan esetekben, ahol Tasi István szerint a tudományos ismereteink hiányosak. Tasi úrnak természetesen joga van abban hinni, amiben csak akar, azt viszont hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tudományos közösség ezekkel a nézetekkel, tudományos tartalom hiányában, nem foglalkozik. A legtöbb nagy tudományos társaság egyhangúlag elutasítja a kreacionizmus minden formáját, így az intelligens tervezést is, és nem tekinti azokat az evolúció alternatívájának[2]. (Érdemes megjegyezni, hogy Tasi István az intelligens tervezésről tartott előadásait mint „mélyebb prédikációs témákba” történő „bevezetést” értékeli[3], így véleményünk szerint a témában mutatott érdeklődése messze áll a puszta tudományos kíváncsiságtól.)

Figyelembe véve a szakképzettség teljes hiányát, valamint az áltudományos nézetek terjesztésében játszott szerepét, Tasi István nyilvánvalóan nem alkalmas arra, hogy előadást tartson az állati viselkedés témakörében. Az is látható, hogy semmilyen biológiai jellegű témában nem lenne képes megütni a korábbi TED rendezvények előadóinak színvonalát.

Szeretnénk kiemelni, hogy nem Tasi István meghívása ellen tiltakozunk. Szívesen meghallgatnánk nézeteit olyan tudományterületekről, ahol ismeretei kétségbevonhatatlanok, például vallási kérdésekről vagy kulturális antropológiáról.

Azonban az a véleményünk, hogy a fentebb említett előadását elfogadva a TEDx Danubia szervezői méltánytalan helyzetbe hozzák mind az előadássorozat közönségét, mind a jóhírű TED védjegyet. Ezért arra bíztatjuk a szervezőket, hogy kérjék meg Tasi Istvánt, változtassa meg előadásának tárgyát és a szakterületéhez közel álló témáról beszéljen. Ne hagyják, hogy egy TEDx esemény egy áltudományos nézeteket népszerűsítő kirakatrendezvénnyé silányuljon.


Köszönettel,
Ambrus Géza Gergely, pszichológus
Dr. Héja Géza
László, neurobiológus (javítva 2010.08.31.)
Dr. Hutvagner György, egyetemi oktató, University of Dundee
Dr. Kampis György, tudományfilozófus
Dr. Kessler Jenő, paleoornitológus
Dr. Lendvai Ádám, viselkedésökológus
Dr. Meszéna Géza, biofizikus
Nádori Gergely, középiskolai tanár
Dr. Sápi Attila, kutató vegyész
Tisljár Roland, pszichológus
Dr. Varga Máté, fejlődésbiológus
Zsámboki János, biológus
Zsiros László Róbert, tudományos ismeretterjesztő


[1] Hornyánszky Balázs, Tasi István (2002). A természet IQ-ja. Budapest: Kornétás Kiadó. p 138
[2] List of scientific societies explicitly rejecting intelligent design  - Wikipedia
[3] István Tasi (Isvara Krishna dasa) What if there is no evolution? dandavats.com, 2008.

A levél angol nyelvű változata itt érhető el (PDF) és aki csatlakozni kíván az akcióhoz, az itt írhat alá egy petíciót.

UPDATE 2: Ugyan a petíció gyorsan értelmét vesztette és lezárult, azért külön szemfülességi díjat osztunk ki Tóth Csabának és Polgári Dávidnak, akik már ennyi idő alatt aláírták. Köszi srácok! ;-)

UPDATE 3: Az aláírók közt hosszú ideig hibásan szerepelt Héja László neve. Ezért elnézést kérünk.

(Non-Hungarian speakers please be advised, the English version of the letter can be found here, and here is a petition which you can sign in case you want to support us. The petition was removed, as the organizers informed us, that Mr. Tasi was removed from the list of speakers.)